V osrednji Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenski Bistrici je v ponedeljek, 7. 5. 2018, potekala okrogla miza Društva Jasa pod imenom Kakšno domovino si želim.

Učenci osnovnih in srednjih šol na področju, ki ga pokriva Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica so brali  knjige iz zbirke Onežimo svet in premišljevali, v kakšni domovini bi radi živeli. Na to temo so pisali in ustvarjali različne izdelke, ki nosijo sporočilnost, kakšno okolje si želijo.

Dogodek je povezovala filozofinja Vesna Vilčnik, ki je skozi dela mladih ustvarjalcev k besedi povabila sodelujoče goste, da so izrazili svoje razmišljanje. Sodelovali so župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar, župan občine Poljčane, Stanislav Kovačič, predsednik občinske uprave Oplotnica, Aleš Hren, mag. sociologije, prof. Iva Pučnik Ozimič, in predsednica društva Jasa, mag. filozofije Mateja Jamnik.

Kot rezultat projekta je nastala knjiga Slovenija ima srce, ki je bila prav tako predstavljena na okrogli mizi.

Društvo izvaja tudi projekt EnFem, kjer gre za socialno-kulturno intergracijo migrantk, zato je bil del okrogle mize namenjen tudi tej tematiki.

Prireditev sta z glasbo popestrila mlada glasbenika pod mentorstvom Nadje Stegne, Neven Otorepec na kitari in Tisa Stegne na klaviaturah.