V osrednji knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je tokrat potekalo predavanje v sodelovanju z Društvom zeliščarjev Hermelika. V začetku je obiskovalce pozdravil in hkrati predstavil predavatelja gospod Aleš Bandur.

Gospod Ivan Brezovec nam je predstavil vse bolj in bolj aktualno temo, kako s pomočjo zelišč ohraniti naše zdravje oziroma si pomagati, kadar naš imunski sistem oslabi. Sam se je navdušil nad zelišči zaradi osebne izkušnje in se z dejavnostjo zeliščarstva pričel ukvarjati leta 1987, ko si je na domačem posestvu ustvaril svoj vzorčni zeliščni vrt.

Zelišča so imela pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in izboljšanju kakovosti življenja že od nekdaj. Vse prevečkrat in zagotovo prehitro posegamo po hitri rešitvi, jemanju antibiotikov oziroma protibolečinskih sredstev, še posebej v teh mesecih, ko so bolj razširjene gripe in prehladi.

Predavanje je bilo namenjeno vsem, ki samostojno nabirajo zelišča ali jih imajo doma ter jih pripravljajo in uporabljajo na različne načine (tinkure, eterična olja, čaji, sokovi). Gospod Brezovec je opozoril na pravilen čas nabiranja, na nabiranje posameznih delov zelišč, sušenje in shranjevanje. Prav tako svetuje, da smo pri nakupu zeliščnih čajev posebej pozorni pri sestavi le-teh. Poudaril je pravilno pripravo in uživanje čajnih mešanic, saj se nekatera zelišča med seboj izključujejo in je nepravilna uporaba lahko zelo nevarna. S slikovno predstavitvijo posameznih najpogostejših uporabljanih zelišč nam je približal posamezno zelišče in način priprave. Svetovanje je usmeril predvsem na avtohtone rastline in izpostavil zmernost pri nabiranju, saj je veliko zelišč zaradi prekomernega nabiranja ter drugih človeških dejavnikov skoraj že izginilo.

»Narava ima vselej prav.«