Vsebino in namen knjige DVA GORENCA O ŠPARANJU Marka Juhanta in Pavla Rihtaršiča nam je v Knjižnici Josipa Vošnjaka podrobneje predstavil  finančni svetovalec Pavle Rihtaršič.

Slušateljem je podal  dobre napotke za pravilno ravnanje z denarjem tudi takrat, ko ga za naše potrebe ni dovolj.  Predstavil je vzorec dobrega varčevalnega načrta, ki  ga moramo načrtovati dovolj zgodaj. Varčujemo lahko  v dobrinah (nepremičnine), denarju ali plemenitih kovinah. Za uresničevanje naših potreb, želja in ciljev je  zelo pomembna naša miselnost in dober finančni načrt.  Da bomo le-tega dosegli tudi brez kredita, moramo pravočasno začeti varčevati. Predavatelj je podal tudi nekaj napotkov, kako otroka naučimo ravnanja z denarjem, če ga imamo malo, in kako, če ga imamo več, kako ravnati z žepnino in da je  najboljše izkustvo, ki ga lahko dobimo že v otroštvu, majhna  tedenska žepnina. Žepnina se naj deli na varčevalni del in tisti, s katerim bo otrok potešil svoje želje. Dobro je, da otroka navajamo tudi na varčevanje v hranilniku, ki mu omogoča, da sproti opazuje, koliko se njegovi prihranki večajo.

Vsi prisotni smo ob slišanem zagotovo bolj preudarnih misli glede naših osebnih financ. Še posebej si je vredno zapomniti, da je v mladosti potrebno misliti in delati načrte za starost ter da denar ne prinese sreče sam po sebi, odvisno je od nas samih kako ga bomo razporedili in si z njim oplemenitili svojo življenjsko pot.