KITAJSKA IN NJENI VRTOVI SKOZI TATJANINE OČI

Na pragu pomladi, ki jo nestrpno pričakujemo, smo v osrednji knjižnici gostili Tatjano P. Nekrep, ki nam je ponudila priložnost pokukati skozi njene oči v izjemno zanimivo deželo in njene vrtove. Deželo delovnih ljudi z izredno bogato preteklostjo, hkrati pa zazrtih v prihodnost. Kljub naglemu razvoju ohranjajo bogato kulturno zapuščino in jo spoštujejo. Z družino je Tatjana P. Nekrep v dveh tednih obiskala štiri mesta: Šanghaj, Suzhou, mesto najstarejših vrtov, Hangzhou, Peking in kitajski zid.

Njihova vrtna umetnost je osupljiva. Nenavadno urbana, skrbno načrtovana smiselna celota. Prostori se odpirajo in zapirajo, vendar so vedno prisotni in jih tudi oblikujejo štirje elementi: voda kot vir življenja, rastline, skale oziroma kamenje in stavbe. Hiše so vedno spojene v smiselno celoto z vrtom. Kitajska arhitektura je strogo pravilna, vrt pa svoboden in sledi naravi. V želji, da bi čim bolj posnemali naravo, so ustvarili umetne hribe, jezera in potoke. V vrtovih so prisotni tudi vrtni paviljoni z bogatimi detajli, vijugaste poti, mostovi, razne skalne skulpture in še kaj.

Naj bodo vrtovi naši ali kitajski, pomembno je, da se v njih sprostimo, da jih čutimo, čutimo povezavo in so nam v veselje.