Noč knjige 2020 | Vabilo k ustvarjanju Noči knjige v nenavadnih razmerah

Kdaj: Svetovni dan knjige, 23. april 2020 ter ves april in maj

Kje: doma, v naravi in v virtualnem prostoru interneta in družabnih omrežij

Dragi prijatelji Noči knjige!

Nenavadna je letošnja Noč knjige. Nepredvidljiva. Vendar pa se bo kljub vsemu zgodila tudi letos, pa čeprav v izrednih razmerah. Letošnja Noč knjige se prične v aprilu, najizraziteje bo zasijala 23. aprila, ko praznujemo Svetovni dan knjige ter na večer tega datuma vseslovensko (in vse bolj mednarodno) Noč knjige, nato pa bomo knjižnonočno praznovanje podaljšali še skozi ves maj, med drugim tudi z natečajem Noč pisanja.

Ker je torej druženje v živo omejeno, se selimo na domove, v naravo in v virtualne svetove. V času trajanja Noči knjige ste najlepše vabljeni k sodelovanju: ustvarjajte lastne literarne svetove in jih delite s skupnostjo bralskih navdušencev. Letos vas posebej vabimo, da vtise o potovanjih po knjižnih svetovih delite v obliki avdio in video posnetkov, poskusite se lahko tudi v spletnem predvajanju v živo  na Knjigi obrazov in drugje, ustvarite spletno zgodbo na Instagramu ali organizirate knjižni večer na daljavo.

Naj fantazija, navdih in ustvarjalnost sežejo daleč preko meja štirih sten.

Da se bomo lažje našli v širnem morju medmrežja, priporočamo, da virtualne dogodke in objave označite z zaznamkom #nocknjige2020 – in seveda še kakšnim po vaši želji in domišljiji.

 Edinost, sreča, sprava. Besede, ki jih je Slovencem na srce polagal naš veliki romantični pesnik za vse čase so letos, ko praznujemo 220-letnico rojstva Franceta Prešerna, fokus Noči knjige. Kako nas Prešeren navdihuje na pragu tretjega desetletja 21. stoletja?

Noč pisanja 2020

Z Nočjo pisanja letos spodbujamo literarno ustvarjanje za vse generacije. Pisali bomo na temo Ujeti med štirimi zidovi – zgodbe in pesmi iz samoizolacije. Vaše prispevke lahko objavljate samostojno na družabnih omrežjih in drugje, ljubo nam bo, če jih označite z zaznamkom #nocpisanja2020. Lepo vabljeni tudi, da nam jih pošiljate na e-naslov mojca.plaznik@kjv.si ali na nocknjige@gmail.com. Vaše prispevke bomo objavili na spletni strani knjižnice in Noči knjige, najzanimivejše pa bomo tudi delili na našem profilu na Knjigi obrazov.

Delite svoje občutke z drugimi. Zagotovo bodo nekoč pomemben dokument časa.