Literarni večer s Cvetko Sokolov

LITERATURA SPODBUJA EMPATIJO. RAZUMEVANJE.

Cvetka Sokolov je mladinska in otroška pisateljica in pesnica. Redno objavlja v literarnih revijah za otroke Ciciban in Cicido.

V okviru praznovanja naše in vaše Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica smo vas povabili na spletni literarni večer. 25. maja praznujemo dan knjižnice in na predvečer praznovanja smo gostili izjemno prijetno sogovornico in avtorico otroške in mladinske literature Cvetko Sokolov. Z njo se je pogovarjala Mojca Plaznik Plavec.

Njena dela so v prvi vrsti namenjena otrokom in mladostnikom, vendar so vsekakor vredna, da po njih sežejo tudi odrasli bralci. Vsebine njenih del se dotikajo različnih problematik otrok in mladine na poti odraščanja in so zaradi lažjega razumevanja priporočena tudi vsem staršem in nujno tistim, ki se ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem mladih. Avtorica meni, da kvalitetna, dobra literatura nima starostnih mej navzgor, saj lahko vsebuje močno sporočilno vrednost in estetski užitek. Na drugi strani pa ne bomo dali otrokom in mladostnikom vsebin, ki jih ne razumejo, torej ima literatura starostne omejitve samo navzdol.

V pogovoru nam je pisateljica povedala, da je preskok iz čiste otroške literature v odraslo mnogo prehiter in sama zaznava velik primanjkljaj razpoložljivih dobrih del. Vsekakor pa je mnenja, da je ta žanr podcenjen in ga ni lahko pisati. Potrebna je velika mera empatije, sposobnosti vživljanja, pa tudi obrtnih zmožnosti avtorja.

Na resnem začetku njenega literarnega ustvarjanja sta bila glavni navdih njena sinova. V njenih delih je veliko osebnih preslikanih zgodb. Pogosto je sinovoma na njuno željo pripovedovala zgodbe, ki so s ponavljajočim pripovedovanjem postajale vedno boljše. Zapisane zgodbe so kasneje izšle v Cicibanu. Razlog, da so zgodbe postajale vedno obširnejše, pa je, da sta sinova odraščala in je avtorica posledično imela več časa.

Mladinski romani Cvetke Sokolov so uvrščeni na policah bralnega priporočila Vošnjakove bralne značke za odrasle, ki smo jo letos poimenovali Ah, ta mladost! Vabljeni, da pri obisku knjižnice posežete tudi po njenih delih. 

Cvetka Sokolov