NEKAJ MORAŠ PUSTITI ZA SABO Literarni večer z Renatom Bratkovičem

Novo sezono dogodkov smo v Knjižnici Josipa Vošnjaka otvorili s srečanjem z oglaševalskim kreativcem in piscem (kot se sam imenuje), Bistričanom Renatom Bratkovičem. Povod za dogodek je bil avtorjev nedavni izid kriminalke Plavalec, ki je izšla pri založbi Litera.

Svoja dela, predvsem kratke zgodbe, je pred tem Renato Bratkovič objavljal v elektronski obliki in nikoli si ni predstavljal, da se v njem skriva tudi roman. Pisal je tudi poezijo v smislu »tega ne bom nikoli nikomur pokazal«. Je pobudnik festivala Alibi, ko so se v Tinjski Gori na domačiji Gora družili pisatelji z vseh koncev sveta in morali dobesedno čez noč napisati krvavo zgodbo na določeno temo. Že zgodaj je Renato Bratkovič spoznal, da ustvarja noir literaturo, ki jo je še najbolje definiral eden od udeležencev festivala Alibi: »… Kriminalka vzpostavlja red tam, kjer je kaos, noir pa povzroča kaos tam, kjer je red.«

Kriminalko Plavalec je Renato Bratkovič začel pisati leta 2018, idejo pa je dobil med plavanjem na dopustu v Črni Gori, ko je v mislih videl sceno plavajočega trupla in pomisli: »Kaj, če bi …?« in začel razvijati idejo, iz katere se je postopoma razvil napet kriminalni roman, saj je avtor zadevo sprva dojemal kot zgodbo. Le-ta se odvija med Mariborom in izmišljenim primorskim mestecem Berkani. Zanimivo je, da primer v sodelovanju z dvema kolegoma rešuje kriminalistka, paraplegičarka Luna Mesec, pripoved pa je pisana v prvi osebi. »Še sam sem bil presenečen, da sem sposoben napisati roman, se vživeti v žensko, in le-te sedaj bolje razumem,« pravi Renato Bratkovič. Zgodba Plavalec se je med pisanjem razvijala sproti, zapleti (pa tudi žrtve) so se vmes spreminjali. Iz romana veje empatija avtorja do svojih junakov, kar daje delu še posebej močan pečat.

Renato Bratkovič vidi Plavalca kot 8-delno serijo, natančno vidi, kje bi se epizode zaključevale in začenjale. Sam pravi, da ima bolj scenaristični stil pisanja in celoten roman ima namen preliti v scenarij. Vsaj tako dobra novica za bralce je tudi, da ima avtor nekaj prizorov že napisanih za nadaljevanje zgodbe.

Saša Šega Crnič

thumb_BRATKOVIČ_5.jpg.jpgBRATKOVIČ 2BRATKOVIČ 3BRATKOVIČ 4