PLEVEL ALI ZDRAVILNA RASTLINA? - 14. 2. 2020

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica  in Društvo zeliščarjev Hermelika sta minuli petek gostila Boruta Cerkveniča, ki je predaval na temo redko uporabljanih zdravilnih rastlin. Predstavljene so bile rastline, kot so divja mačeha, črevec, trpotec, s katerimi marsikdo bije boj na vrtu, cvetlični gredici ali zelenici. Ob vseh predstavljenih rastlinah je predavatelj povedal tudi, na kaj ima določena rastlina zdravilne učinkovine in kateri deli so uporabni.  Sušeni deli rastlin se uporabljajo kot poparki in prevretki, sveže so uporabne kot dodatek v solati. Izjema je le črevec, pri katerem čaj pripravljamo iz sveže in ne sušene rastline.

Nasploh velja, da lahko zdravilne rastline s pridom uporabljamo za naše zdravje in dobro počutje, jim pa moramo vedno nameniti največjo pozornost in previdnost ter se ob kakršnemkoli pomisleku pred uporabo obrniti na strokovnjaka, ki pozna njihovo delovanje, interakcije in morebitne stranske učinke. Tako skušamo nabirati zgolj rastline, ki jih dobro poznamo.  Nabiramo jih čim dlje od onesnaženih mest, hkrati pa se strogo izogibajmo nabiranju rastlin, ki so morebiti zaščitene. Količino nabrane rastline omejimo tako, da zadostujejo za največ eno leto, saj se s časom učinkovitost zelišča izgublja.

Za konec pa še rek, ki ga vsakdo pozna: Za vsako bolezen rožʼca raste. Tako sta mislila in nas učila že teta Pehta in Kosobrin.

Hermelika 4 640x480Hermelika 3 640x480Hermelika 2 640x480Hermelika 1 640x480