V OBJEMU STAREGA MESTNEGA JEDRA

Slovenska Bistrica je mesto polno zakladov. Čudovite stare stavbe nas na sprehodu skozi staro mestno jedro spremljajo ves čas. Nekatere obnovljene in vzdrževane, druge malo manj, tretje sploh ne.

Mesto velja za eno najstarejših mest v Sloveniji, sprva kot Gradišče, kasneje kot Bistrica, kot Slovenska Bistrica pa je bilo mesto prvič omenjeno leta 1529. Večino stavb so postavili od 18. stoletja naprej, ko se je kraj zaradi razvoja obrti in furmanstva pričelo hitro širiti.

Poznavanje zgodovine mesta, dejstev o njegovem spreminjanju, rasti, življenju v njem, je v svojem raziskovalnem delu dodobra spoznala umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez.  Je avtorica številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov o najrazličnejših zgodovinskih in kulturnih spomenikih. V ponedeljkovem predavanju z naslovom Stavbni fond mestnega jedra Slovenske Bistrice in njegov kontekst nam je v časopisni čitalnici Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica predstavila delček svojega znanja in nas seznanila z devetimi starimi zgradbami v mestnem jedru, z njihovim nastankom, z njihovo usodo, spoznali smo njihove nekdanje in današnje lastnike, seveda pa je beseda stekla tudi o stanju teh starih zgradb, ki imajo za Slovensko Bistrico neprecenljiv pomen.

Vsekakor predavanje, ki ga je bilo vredno obiskati.
(MPP)

KOSTAJNŠEK