ALI RES VSE POTI VODIJO V RIM?
Literarni večer z Mojco Širok ob dnevu knjižnice

Naša knjižnica praznuje svoj dan knjižnice 25. maja. Z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi smo v osrednji in krajevnih knjižnicah praznovali ves teden. Srečanje z Mojco Širok se vključuje v projekt Vošnjakove bralne značke za odrasle, ki letos nosi naslov Sezona umorov.

V okviru letošnjega praznovanja smo na osrednjem dogodku gostili novinarko in pisateljico Mojco Širok, ki je eden najbolj prepoznavnih obrazov informativnega programa slovenske nacionalne televizije. V bogati televizijski karieri je bila novinarka v zunanjepolitični redakciji in dolgoletna dopisnica iz Italije in Vatikana. Vodila je TV Dnevnik, Odmeve, za katere je kar dvakrat (2004, 2005) prejela medijsko nagrado Viktor za najboljšo voditeljico, in zunanjepolitično oddajo Globus, ki se ji trenutno posveča in jo tudi ureja. Pogovor z Mojco Širok je vodila Saša Šega Crnič.

Skozi pogovor smo spoznali njeno poklicno pot, ki pa se je na nek način začela slučajno. Kot študentka slovenskega in italijanskega jezika se je odzvala na oglas Radia Študent in se tam spoznala in okužila z novinarstvom. Svoje prve novinarske reportaže, tudi o sicilijanski mafiji, je pričela pisati nekoliko kasneje za tednik Mladina, pred kamere pa jo je nato povabil takratni urednik zunanjepolitične redakcije RTV Slovenija Edvard Žitnik. Dopisnica iz Italije in Vatikana je bila v dveh časovnih obdobjih kar trinajst let. V tem obdobju je  spoznala ustoj in na nek način fenomen delovanja italijanske politike in družbe ter na osnovi tega izdala tudi tri knjige. Oblast brez obraza (2010) opisuje moč italijanske mafije, Zadnji rimski cesar (2010) govori o razpadu italijanskega strankarskega sistema in političnem projektu Silvia Berlusconija. V knjigi Od Benedikta do Frančiška (2014) avtorica analizira ozadje odstopa papeža Benedikta XVI. in razloge za izvolitev Papeža Frančiška. Knjige so pravzaprav nastale iz neobjavljenega materiala, ki se je nabral med novinarskim raziskovanjem.

Za svoj literarni prvenec Pogodba, ki je prav tako tesno povezan s temami, ki jih dobro pozna in s katerimi je povezano tudi njeno novinarsko delo, je Mojca Širok prejela knjižno nagrado modra ptica. Čeprav je zgodba izmišljena, temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih in so avtorico na nek način tudi zaznamovali.

Mojca Širok nam je zaupala, da nas kot bralce ne bo pustila na cedilu. Morda se bo v prihodnosti za sprostitev preizkusila tudi kot avtorica kakšne kriminalke z več ljubezenskimi elementi. Prav tako pa jo bomo lahko na malih zaslonih od jeseni dalje spremljali kot dopisnico iz Bruslja.