Josip Vošnjak – 110. obletnica smrti

Josip Vošnjak21. oktobra obeležujemo 110. obletnico smrti dr. Josipa Vošnjaka. Njegovo ime že od leta 1984 nosi osrednja kulturna ustanova v mestu – knjižnica, ki ji radi rečemo kar dnevna soba mesta.

Dr. Josip Vošnjak je bil rojen v Šoštanju v premožni in ugledni družini usnjarskega mojstra in posestnika. Uspešno je zaključil študij medicine in zdravniški poklic opravljal v več krajih, tudi v Slovenski Bistrici. Politično se je angažiral na številnih področjih, bil je poslanec v štajerskem deželnem zboru, dunajskem državnem zboru in kranjskem deželnem zboru. Po seznanitvi z najbolj znanimi slovenskimi narodnjaki, je začel pisati za Bleiweisove Kmetijske in rokodelske novice. Pisal je politične programe in bil organizator shodov. Vseskozi pa si je prizadeval za Zedinjeno Slovenijo in aktivno sodeloval pri organizaciji taborov. Leta 1895 se je upokojil in se preselil na posestvo na Visolah pri Slovenski Bistrici, kjer je živel vse do smrti.

Obletnice njegove smrti se spominjamo tudi v knjižnici. Bibliotekarka Janja Pepelnak je na oddelku za odrasle pripravila pregledno razstavo o njegovem življenju in delu. Vabljeni.

Natalija Stegne