Otvoritvena prireditev nove sezone
NONO JE BIL MOJ NAJVEČJI ZAVEZNIK

Novo sezono prireditev smo v knjižnici pričeli s pogovornim večerom, kjer smo gostili vsestranskega Gojmirja Lešnjaka-Gojca. Gojc je gledališki, filmski in televizijski igralec, režiser, direktor, učitelj, knjižničar, lesar, tabornik in glasbenik.

Že v začetku nam je zaupal, da njegove korenine segajo tudi na Kras, čeprav je otroštvo preživel v Ljubljani. Na čas v otroštvu, ki ga je preživel pri noni in nonotu, ima čudovite spomine. Z nonotom sta bila zaveznika in še posebej se spominja skupnih pobegov v vaški bife, kjer je bil priča pogovorom odraslih, ki so se mu zdeli blazno pomembni, modri in imenitni, čeprav jih ni prav nič razumel.

Na očetovo željo je prišel najprej do poklica lesarja, se nato vpisal na agronomijo, končal pa Pedagoško akademijo, smer slovenistika in knjižničarstvo. Eno leto je celo učil peti razred na eni izmed osnovnih šol v Ljubljani. Glasba je bila Gojčeva sopotnica vse življenje. Začelo se je v domači garaži, kjer sta s prijateljem igrala na podarjeno kitaro, kartonske škatle pralnega praška pa so nadomeščale bobne. Prav tako so ga prijatelji prepričali, da je šel kasneje delat sprejemne izpite na igralsko akademijo, čeprav je imel pomisleke zaradi disleksije, zaradi katere je v otroštvu marsikdaj preživljal travme.

Gojmir Lešnjak-Gojc je prepričan, da ga je nekako izoblikovalo tudi taborništvo, v katerega ga je vpeljal njegov oče, saj je bil eden od ustanoviteljev tabornikov pri nas. Taborništvo pa je povezano tudi z njegovimi zgodnjimi začetki igralstva, saj sta z očetom ob tabornih ognjih uprizarjala skeče.

Po končanem študiju se je zaposlil v Slovenskem mladinskem gledališču, zatem v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, nato pa ga srečamo praktično v vseh slovenskih gledališčih. Deset let je bil direktor Kosovelovega doma v Sežani. Gojmir Lešnjak-Gojc je oblikoval preko šestdeset gledaliških vlog, prav toliko filmskih in televizijskih, srečamo ga v muzikalih in v mnogih vlogah gledališkega režiserja. Je ikona številnih kultnih televizijskih oddaj.

V letošnjem februarju je praznoval okrogli rojstni dan tako, kot je značilno zanj – na odru, ker je prav na ta dan premierno igral v muzikalu Nune v akciji. Nekoč je dejal: »Ob vsaki končani dekadi se človek z zadržkom prepusti novi desetletki, se počasi sprijazni z okroglo številko, a kmalu ugotovi, da gredo leta tudi od tam naprej.«