Kolesarska pot po Bližnjem vzhodu in Afriki

Na potopisno predavanje Aleša Juvanca v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica smo v ponedeljek, 20. januarja, nestrpno čakali, saj smo napolnili prostore čitalnice.

Predavatelja smo poslušali z vsem navdušenjem in občudovali slike, ki nam jih je predvajal na platnu. Povedal nam je, da je začel kolesarsko pot v mestu Tel Aviv, nadaljeval preko Jeruzalema v Jordanijo, Egipt, Kairo, Sudan, Etiopijo, pot pa je končal v Keniji. Opisal je znamenitosti in značilnosti držav ter osebne izkušnje, ki so med občinstvom večkrat izzvale smeh. Kot zanimivost je izpostavil, da je velikokrat prespal zunaj, včasih tudi na policijski postaji, pogosto je imel hrano zastonj, ampak z raznimi pregovori, v Egiptu pa je celo imel policijsko spremstvo. Ogledal si je znamenito Petro. Prvič je tudi spal na najnižji točki pod morsko gladino, in sicer na – 415 metrih. Poudaril je, da nimamo samo v Evropi težav s plastičnimi odpadki, ampak  se s tem problemom srečujejo tudi drugod.

Na koncu se je Aleš Juvanc posvetil obiskovalcem ter jim odgovarjal na različna vprašanja, in teh ni bilo malo, saj je bilo predavanje nadvse zanimivo, ker je pot opisal zanimivo in sproščeno.