Na ponedeljkovem predavanju smo tokrat gostili Jasmina Čauševiča, slovenskega jadralca, popotnika, samostojnega novinarja in pisatelja. Na potopisnem predavanju je predstavil svojo tretjo etapo, na kateri je prejadral dobršen del Pacifika. Pot je podrobno opisal v svoji četrti knjigi z naslovom Skriti paradiž. Natančni opisi so podkrepljeni s čudovitim fotografskim gradivom, ki nas docela navduši. Pred tem je izdal že knjige Ljubezen pod jadri, Šepet vetra in valov in Sam prek oceana, ki so na voljo tudi v naši knjižnici.

Skriti paradiž je njegov tretji potopis in opisuje pacifiška otočja, ki veljajo za popotnikovo najdražjo in najlepšo plovbo. V potopisu opisuje 9000 navtičnih milj dolgo plovbo od Karibov do otočja Tonga v Tihem oceanu, ki je trajala eno leto. Na svoji tretji etapi, imenovani Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34) je preplul 9023 NM od otoka Martinik na Karibih preko Paname in panamskega prekopa ter nato 40 dni po Tihem oceanu brez postanka do Francoske Polinezije vse do otočja kraljevine Tonga. V Panami je na barko vzel sojadralca, s katerim sta preplula Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa ter dosegla Markeško otočje v Francoski Polineziji.

Vso pot, vse lepote ter doživetja z nepozabnimi vtisi je strnil v svoj že tretji potopis Skriti paradiž. Sam meni, da so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij.