PLODOVKE IN MEŠANI POSEVKI

Marec je mesec, ko načrtujemo, kaj bomo postorili, ali pa morda že kaj malega opravimo zunaj na samem vrtu. Odličen čas torej za obisk strokovnjakinje Miše Pušenjak, specialistke na področju zelenjadarstva in okrasnih rastlin. Tokrat nam je predavala na temo plodovk na zelenjavnem vrtu.

Vrtna opravila v marcu nam narekuje spreminjajoče se vreme, ki lahko naše načrte prestavi na april. Vsekakor pa je zdaj ravno pravi čas za setev paradižnika, saj bodo v tem primeru naše sadike primerne velikosti, ko jih bomo presajali na prosto. Na predavanju smo izvedeli goro uporabnih nasvetov, kako na domačem vrtu pridelati čim bolj zdrave pridelke. Predavateljica je poudarila pomembnost kolobarjenja na vrtu, še posebej v rastlinjakih, kjer smo prostorsko omejeni in je lahko slab kolobar vzrok nastanka nekaterih bolezni. Kako oziroma s čim gnojiti na vrtu in kakšne naj bodo sadike, ki jih presajamo, da pri spremembi okolja ne doživijo prevelikega šoka. Prav tako je strokovnjakinja opozorila na način zalivanja, še bolje namakanja plodovk, ter natrosila še mnogo uporabnih nasvetov pri delu na vrtu. Izpostavila je prednosti in slabosti različnih vrst zastirk, ki jih lahko izbiramo na trgu, vsekakor pa uporabo le-teh priporoča. Posebej je opozorila na nekatera ravnanja pri delu na vrtu, ki nam pomagajo preprečiti nastanek bolezni  rastlin.

Miša Pušenjak je vir neizčrpnih informacij, znanja, izkušenj in čas, namenjen predavanju, je kar prehitro minil. Poudarja, da osnovno poslanstvo domačega vrta ni v tem, da imamo rekordne pridelke, ampak da pridelamo svojo, zdravo in svežo hrano.