POGOSTO SILI Z GLAVO SKOZI ZID

V osrednji knjižnici v Slovenski Bistrici smo v okviru letošnjega dneva knjižnice pripravili srečanje z glasbenikom Zoranom Predinom. Pred časom je izdal zbirko kratkih zgodb Dno nima dna, ki so izhajale v Dnevnikovem objektivu.

Sproščen pogovor z gostom je povezoval Orlando Uršič iz založbe Litera. Razložil nam je pomen zunanjosti knjige, ki je refleksija današnje družbe, kot jo vidi avtor. Na naslovnici so hijene v črno beli barvi, ki jih je narisal njegov štirinajstletni sin. Sam pravi, da se je odločil pisati zgodbe, ker je njegova muza za pesmi postala preobilna. Pri pisanju pesmi je tekst kratek, omejen na neko število besed, medtem ko je pri kratkih zgodbah manevrskega prostora več.

V knjigi avtor predstavlja svoj pogled na družbeno realnost in obravnava več različnih tematik, na primer umetnost, politiko, begunstvo, ki je še posebej aktualno in nanj nismo bili pripravljeni. Predin ima izreden občutek za detajle kar bralcem omogoča, da z drugega zornega kota pogledajo na stvari, ki se dogajajo v družbi. Zgodbe podaja na svojevrsten, humoren način, ki je značilen zanj. Predin je človek, ki gre proti toku, pove svoje mnenje, je oster do politike in kritičen do številnih tem.

Zoran Predin nam je iz knjige Dno nima dna prebral kratko zgodbo z naslovom Prijatelja spoznaš v nesreči, ki govori, kako moški piše možu Primožu in mu razkrije, da je ljubimec njegove žene, sam pa je prav tako poročen. Pove mu, da ga ima žena še vedno neizmerno rada in da se želi ob njem postarati. Na koncu Primožu razkrije še, da žena oba vara in to s črncem.

Znanega slovenskega kantavtorja in vsestranskega glasbenika smo spoznali v vlogi pisatelja, ki pa po duši ostaja pesnik. Večer sta glasbeno obogatila mlada glasbena gosta Lara Gril in Jure Pak.