V letu 2018 Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica praznuje pomemben mejnik v razvoju knjižničarstva na Slovenjebistriškem. Mineva namreč 150 let od ustanovitve prve čitalnice v Slovenski Bistrici.

Ob obletnici je v petek, 16. novembra, v knjižnici potekal osrednji dogodek. V uvodnem delu prireditve je zbrane nagovoril sam Josip Vošnjak, ki ga je mojstrsko upodobil Primož Rajh po besedilni predlogi, ki jo je napisal gospod Edi Pogorevc. Moderatorka programa, Mojca Plaznik Plavec, nas je s kratkim pregledom pomembnih mejnikov v razvoju slovenjebistriškega knjižničarstva popeljala po zgodovini razvoja knjižničarstva na Slovenjebistriškem in se ustavila v letošnjem letu, ko med drugim praznujemo Cankarjevo leto, kamor se je nagibal glasbeni del program s kantavtorskimi priredbami Cankarjevih del, ki jih je izvedel Bor Seušek. V bogati umetniški zapuščini Josipa Vošnjaka je tudi avtobiografija Spomini, iz katere je Darja Plavčak prebrala izbrani odlomek.

Ob visoki obletnici je nastal prvi zbornik knjižnice. Prispevke so pripravile zaposlene z direktorico knjižnice, gospo Patricijo Breznikar, ki je zbornik predstavila ter ga svečano predala županu Občine Slovenska Bistrica, dr. Ivanu Žagarju, ter podžupanji Občine Makole, Štefki Skledar, ki sta pripravila krajši nagovor ter čestitala ob jubileju. Zbornik so v dar prejeli tudi vsi ostali obiskovalci prireditve.

Po uradnem delu so si  obiskovalci ogledali še  razstavo Zgodbe izza zelenih vrat, ki nas popelje v zgodovino knjižničarstva ter seznani z domoznansko dejavnostjo, del katere je tudi bogata zbirka razglednic in izbor le teh je prav tako del razstave.