Tokratno ponedeljkovo druženje v osrednji knjižnici je bilo namenjeno predstavitvi bolj zdravega načina življenja in hkrati povabilu udeležencem, ki si le-tega želijo. Predavateljica Nika Bertalanič, magistra kineziologije iz Centra za  krepitev zdravja, nam je strokovno in obširno predstavila njihov program. Delavnice so glede na posamezno vsebino lahko v obliki enkratnega obiska – tako imenovane kratke delavnice – ali pa trajajo od štiri tedne oziroma do štiri mesece. Delavnic se lahko udeležite prostovoljno, lahko pa vas napoti vaš osebni zdravnik ali ste napoteni s strani referenčne ambulante.

Namenjene so vsem, ki so kakor koli ogroženi zaradi življenjskega sloga, kroničnih nalezljivih bolezni ali težav z duševnim zdravjem. Gre za skupinske delavnice ali pa individualna svetovanja, kjer lahko pridobimo strokovne informacije in podporo pri odločitvi, da se želimo bolje počutiti.

Predavateljica je razložila, kaj rekreacija sploh je in kakšen je njen namen. Kako se pravzaprav razlikuje  na eni strani od telesne vsakodnevne dejavnosti in na drugi strani od športa ter koliko časa ji naj posvetimo. Da pa predavanje ne bi temeljilo samo na teoriji pravil, nam je predavateljica predstavila sklope vaj za krepitev moči, ravnotežja, koordinacije in gibljivosti, ki jih lahko vsak sam dela tudi doma.

Vsakdo se lahko giblje, ne glede na starost oziroma sposobnosti. Vaje se vedno prilagodijo vsakemu posamezniku na osnovi izkušenj in znanja. Sčasoma v svoje življenje vnesemo pozitivno spremembo in hkrati opustimo tvegane navade.