V osrednji  Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica smo na potopisnem predavanju gostili popotnika in turističnega vodnika Mateja Koširja, ki nas je tokrat popeljal v Tibet. Matej Košir predava že četrto leto, leta 2017 pa se je s prijateljem podal na potovanje v vlakom od Pekinga do Lase. Potovanje je potekalo organizirano, saj je to edina možnost, da Tibet lahko obiščemo, ker zanj veljajo stroga politična pravila. Pa vendar je predavatelj izkoristil vse možnosti za čimbolj pristno doživetje, kar so lahko podoživeli tudi poslušalci ob čudovitih fotografijah ter nazorni predstavitvi.

Prijetno vzdušje je zaokrožil vonj kadila in mistična glasba in že smo potovali proti Kitajski in v prostrano himalajsko pokrajino Tibet, deželo Bude, samostanov, naravnega bogastva, pisanih zastavic in osemtisočakov. Povprečna nadmorska višina tibetanske planote, obdane z mogočnimi gorskimi verigami, velike 2,5 km2,  je 4500 m in vsi osemtisočaki na svetu se v nebo dvigajo prav tukaj. Velja za eno najredkeje poseljenih pokrajin, velik del predstavljajo puščave in gorovja. Prestolnica Tibeta je Lasa, danes ogromno modernizirano mesto, ki se ponaša s številnimi kulturnimi znamenitostmi.

Matej Košir je s projekcijo, glasbo, predmeti ter predvsem doživeto pripovedjo nazorno približal deželo, na eni strani veličastno in mitično, na drugi neizprosno, kar je izoblikovalo tudi prebivalce, nadvse preproste, a modre. Potovati na »streho sveta« velja vstopiti na enega najbolj izoliranih krajev sveta, pravo lunino pokrajino z najvišjimi vrhovi na svetu, starodavnimi kraji ter budističnimi spomeniki in plapojočimi molilnimi zastavicami.