V osrednji knjižnici smo zadnji ponedeljek v januarju gostili Marijana Jamesa Tomazina.

Predavatelj nam je  predstavil kar nekaj življenjskih resnic, ki se jih bolj ali manj zavedamo tudi sami, ampak jih v vsakdanjem življenju nekako pozabimo.

Sam zagovarja in uči AEQ metodo, ki je proces učenja boljše kvalitete nadzora nad mišicami in gibanjem, s čimer omogočimo, da nimamo nevede ali nehote napetih, zakrčenih mišic. Poleg tega tudi odkrivamo, se učimo razumeti in spreminjati čustvene in fizične travme iz preteklosti, ki so nam skozi podzavest zmanjšale ter avtomatizirale zavestni nadzor nad gibi in mišicami. Pri tem nimamo možnosti vplivati na to, čeprav nam tako stanje povzroča bolečine. Najprej na bolečino nismo pozorni, dokler ta ne postane moteča oziroma neznosna. Šele takrat slišimo alarm in poiščemo pomoč. Predavatelj je prepričan, da zase lahko največ naredimo kar sami, in to z določenimi spremembami. Vse vsakodnevne spremembe pa so postopen in dolgotrajen proces, ki ga moramo vztrajno ponavljati in vsekakor ni lahek.

Misli vodijo k občutkom, ta vodijo k dejanjem, dejanja pa vodijo k rezultatom, je prepričan predavatelj. In še kako prav ima. (Tanja Jakolič)