Z

Tokrat v knjižnici gostimo prav posebno razstavo, ki smo jo poimenovali Zgodbe v steklu. Na razstavi Slovenjebistričana Alojza Praha, ki je zakorakal že krepko v osemdeseta leta, je na ogled steklo, ki mu z graviranjem in brušenjem dodaja dragoceno vrednost.

Pokojnino si je prislužil v steklarnah. Začel je leta 1950 v Rogaški Slatini v učnih brigadah. Služboval je v steklarni v Rogaški Slatini, v Tovarni steklenih izdelkov v Slovenski Bistrici, v Kristalu Maribor in nazadnje v Luminusu v Slovenski Bistrici. Risanje mu je šlo že od malega od rok. Leta 1964 si je kupil prvi stroj, kjer je svoje znanje iz službe ob popoldnevih in vikendih v hobiju »izbrusil« do potankosti.

Gravira najrazličnejše podobe, predvsem motive iz narave. Na steklo dela številne lovske motive, srnjake, fazane, orle, peteline. Leta 2014, ko je Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica praznovalo visok jubilej – 90 let delovanja, je za darila izdelal panske končnice. 

Ob vseh svojih stvaritvah je najbolj ponosen na šah, ki mu je dal največ, bil je preizkušnja po zahtevnosti in terjal je veliko časa od začetne ideje preko figur, ki so romale v smeti, do končnega izdelka. Gre namreč za šah, katere figure so iz stekla izrezljane oz. izbrušene (in ne vlite v modele). Ob tem velja poudariti, da pri svojem delu uporablja steklo, ki bi sicer končalo na deponiji.  

Razstava je v prostorih Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica na ogled do 6. maja 2019.